Nederland doet te weinig aan bedrijfsfraude, zoals omkoping in het buitenland.

Dat stelt de landenorganisatie Oeso, in een rapport over het Nederlandse anti-corruptiebeleid dat dinsdag is gepubliceerd.

De Oeso vindt dat jusititie in Nederland veel te weinig werk maakt van fraudebestrijding en meer moet doen om vooral omkoping door bedrijven die vanuit Nederland opereren tegen te gaan. In de afgelopen jaren is bijvoorbeeld bij 22 aanklachten in 14 gevallen geen onderzoek gestart.

Omdat Nederland veel buitenlandse bedrijven herbergt die om fiscale redenen in Nederland gevestigd zijn, zijn er relatief veel postbus-bv’s. Daarmee heeft Nederland volgens de Oeso ook de plicht om bedrijfsfraude serieus in de gaten te houden.

Een deel van het falen op dit punt is volgens de Oeso te wijten aan de inzet van te weinig middelen en mankracht. Al is de organisatie wel te spreken over pogingen van de regering om dit te verbeteren.

Centraal register aandeelhouders

Afgelopen december meldde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat er een centraal aandeelhoudersregister komt.

Bij het opsporen van financieel-economische fraude gaat nu nog veel tijd zitten in het uitzoeken wie er achter een besloten vennootschap (bv), een niet-beursgenoteerde naamloze vennootschap (nv) of een constructie met meerdere vennootschappen steekt.

"Een veilig en fraudebestendig handelsklimaat is gebaat bij de instelling van een centraal aandeelhoudersregister", gaf Opstelten aan. Hij denkt dat het register een enorme verbetering is, omdat de registratie van aandeelhouders op dit moment door verschillende partijen gebeurt, geen volledig beeld geeft, niet altijd actueel is of niet toegankelijk voor het uitvoeren van controle en toezicht door de overheid.

Het register wordt echter niet voor iedereen toegankelijk, maar slechts voor overheidsdiensten die controle en toezicht uitvoeren, zoals de Dienst Justis, het Bureau Bibob, de Belastingdienst, bijzondere opsporingsdiensten, veiligheids- en inlichtingendiensten, politie en Openbaar Ministerie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl